U bent hier:

Hoe werkt solar verlichting?

Solar verlichting. We kennen het allemaal. Zet een solarlamp in de tuin, de zon laadt de lamp op en 's avonds gaat de verlichting branden. Simpel toch?!

Wat is Zonne-Energie?

De zon is eigenlijk een hele grote energiebron. De straling komt naar de aarde toe en wij gebruiken het voor diverse doeleinden waaronder tuinverlichting. Bekender zijn de Zonnepanelen die men op daken plaatst. Tuinverlichting op zonne-energie werkt eigenlijk heel simpel. In de verlichting zit een zonnepaneel met een aantal zonnecellen die het zonlicht overdag opvangt. Dit wordt omgezet naar elektrische energie en opgeslagen in de oplaadbare batterij. 's Avonds kan de verlichting deze energie gebruiken om licht uit te stralen, waardoor het niet nodig is om de lampen aan te sluiten op een stopcontact.

De techniek achter solar verlichting (photovoltaic)

Elektriciteit uit de zon wordt ook wel photovoltaic genoemd of simpel weg PV. Het is een effectieve en 100% schone manier om zonne straling om te zetten in elektriciteit. Op de solar lamp of bij de lamp wordt een zonnepaneel geleverd. Deze panelen zitten vol zonnecellen die zonlicht opvangen. De bovenzijdes van dergelijke panelen bestaan veelal uit glas, de onderzijde is afgedekte met een donkere plaat. Een zonnepaneel bestaat uit een N-laag en een P-laag. De N-laag verzamelt de elektronen, de P-laag wil ze juist kwijt. Als het licht op het oppervlak van de lagen valt gaan de elektronen van de P-laag naar de N-laag. Het fotovoltaisch materiaal zet de zonne-straling om in elektrische stroom. Deze stroom wordt opgeslagen in de batterij van de solarlamp. Wanneer het donker wordt, schakelt de solarlamp automatisch in en wordt de opgeslagen stroom uit de batterij gebruikt.