Nu besteld, morgen in huis
2 jaar garantie
Grote eigen voorraad
Gratis verzending vanaf € 20,- NL en BE
Customer rating 9.1
SolarlampKoning
  • Bekijk alle verlichting
    • Led strips
      Led strips
      Complete led strip sets, losse strips en losse onderdelen. Uitgebreid assortiment.
    • Led profielen
      Led profielen
      Aluminium profielen voor led strips. Verkrijgbaar in lengtes van 1 t/m 4 meter.
    • Slimme verlichting
      Slimme verlichting
      LED lampen, spots en strips bedienen met de smartphone en tablet. Android en iPhone App.
    • Bouwlampen
      Bouwlampen
      Uitgebreid assortiment LED bouwlampen. Voor particulier en professional.
    • Solar tuinverlichting
      Solar tuinverlichting
      Nieuwste generatie LED buitenlampen op zonne-energie. Hoge kwaliteit solar verlichting.
    • SmarthomeKoning
      SmarthomeKoning
      Alles voor uw smart home. Eenvoudig te bedienen met één gratis app.
Daarom
SolarlampKoning
Lumen tabel
Lumen tabel
Kelvin tabel
Kevin tabel
Klantbeoordelingen
van
Feedback Company

Na hoeveel tijd is een solar lamp opgeladen?

Een veelgestelde vraag bij solar lampen is de duur van het opladen. Een solar lamp opladen gebeurd overdag. Solar lampen laden op door zonlicht om te zetten in stroom en op te slaan. Zodra het donker wordt schakelt de lamp automatisch aan door de ingebouwde schemersensor. Maar hoe lang moet u een solar lamp opladen om het maximale eruit te halen? In dit artikel vertellen wij u alles over de werking van de solar lamp en geven we u tips over het optimaal opladen.

Hoe werkt een solar lamp?

Allereerst is het belangrijk om te weten hoe solar verlichting werkt. In onze blog "Hoe werkt een solar lamp?" leggen wij u de basis uit over de werking van een solar lamp. In de lamp bevindt zich een oplaadbare batterij. Door de zon wordt deze batterij opgeladen. Een solarlamp werkt dus als het ware op een batterij. Om de lamp zo lang mogelijk te laten branden dient de batterij voldoende opgeladen te zijn, maar hoe lang duurt het voor de solar lamp volledig is opgeladen?

Hoe lang moet een solar lamp opladen?

Voordat de solar lamp daadwerkelijk licht geeft, moet de batterij voldoende opgeladen zijn. Hoe lang dit duurt, hangt af van verschillende factoren.

Een van de belangrijkste factoren is de plaatsing van de lamp. Wanneer deze niet in direct zonlicht hangt, zal het opladen langer duren dan wanneer de lamp direct in de zon hangt. Het zonnepaneel dient namelijk voldoende zonlicht op te vangen om de batterij op te laden. Daarom adviseren wij om de lamp zoveel mogelijk in de zon te hangen zodat de lamp optimaal kan laden en daardoor een langere brandduur heeft.

Solar lamp opladen zonder zon

Daarnaast speelt het weer ook een grote rol. Op een bewolkte dag zal het zonnepaneel minder zon opvangen en duurt het langer om de batterij op te laden. Dit geldt ook wanneer de lamp in de schaduw hangt. Het is niet zo dat de lamp dan niet werkt, het duurt alleen langer voordat hij is opgeladen.

In sommige gevallen kunt u de lamp los halen van de bevestiging en deze in direct zonlicht leggen om de batterij op te laden. Zeker wanneer u de solar lamp net gekocht heeft, is dit een goede tip om snel van de verlichting gebruik te kunnen maken. In onze blog leest u meer praktische tips over solar verlichting in de schaduw gebruiken.

Solar lamp opladen met kunstlicht

Zoals u heeft kunnen lezen worden solar lampen over het algemeen opgeladen door de zon. Maar dat betekent niet dat het zonlicht het enige licht is waarmee u een solar lamp kunt opladen. Het zonnepaneel van solar lampen is gevoelig voor licht. Dit kan zowel zonlicht als kunstlicht zijn. Zolang het zonnepaneel voldoende licht opvangt, zal de batterij opgeladen worden. Ideaal voor situaties wanneer u niet over zonlicht beschikt.

Het opladen van solar lampen met kunstlicht kan met een ouderwetse gloeilamp, halogeenlamp en zelfs met ledlampen. Het beste werkt dit wanneer u de lamp dicht bij het zonnepaneel houdt, zodat er voldoende licht wordt opgenomen. Let wel op dat de lamp niet te warm wordt, hierdoor kan het zonnepaneel smelten en defect raken.

Een solar lamp opladen met kunstlicht duurt langer dan het opladen met zonlicht. Maar is een perfecte oplossing wanneer u niet over zonlicht beschikt.

Hoeveel verbruikt een solar lamp?

Solar lampen zijn beschikbaar in verschillende soorten en maten. Alle solar lampen zijn voorzien van ledverlichting, waardoor zij energiezuinig zijn en een hoge lichtopbrengst hebben. Hoe groot de lichtopbrengst is hangt af van het soort led en het aantal lumen wat de leds produceren. Wist u dat er verschillende soorten leds zijn?

Deze factoren bepalen ook het verbruik van de lamp. Een solar lamp met een lagere lichtopbrengst zal minder verbruiken dan een solar lamp met een hoge lichtopbrengst. Het ingebouwde of bijgeleverde zonnepaneel is afgestemd op het gevraagde vermogen van de lamp, hierdoor heeft u nooit te weinig vermogen om de lamp te laten branden.

Waar solar tuinverlichting vroeger vooral gebruikt werd als bijverlichting, zien we de laatste jaren een verschuiving naar hoofdverlichting. Door het ruime assortiment in buitenverlichting is er voor elke toepassing een solar lamp verkrijgbaar. Voor zowel sfeer- als functionele verlichting kunt u met solar tuinverlichting uit de voeten. Denk hierbij aan solar schijnwerpers of decoratieve verlichting.

Impact van solar lampen met sensoren

Door de ingebouwde ledverlichting en het feit dat ze zichzelf van energie voorzien zijn solarlampen al duurzaam en energiezuinig. Maar het kan nog zuiniger. Solarlampen met schemersensor schakelen pas in wanneer het buiten donker wordt en schakelen uit zodra de zon weer opkomt. Op die manier brandt de lamp alleen wanneer het ook echt nodig is.

Lampen met een bewegingssensor branden feller wanneer er beweging gedetecteerd wordt. Zodra er voor een aantal seconden geen beweging gesignaleerd wordt zal de lamp weer dimmen. Doordat de lamp de meeste tijd minder fel schijnt, verbruikt hij minder energie.

Hierdoor wordt de brandduur verlengt en ook de levensduur van de batterij heeft hier baat bij.

In ons assortiment vindt u een ruim assortiment aan solarlampen met sensor.

De invloed van het zonnepaneel op de laadtijd van solar lampen

De belangrijkste factor voor het opladen van een solar lamp is de zon. De zon bepaalt hoe snel de batterij wordt opgeladen en heeft direct effect op de brandduur van de lamp. Maar zonder zonnepaneel wordt er niets opgeladen.

Over het algemeen geldt de regel: Hoe groter het zonnepaneel hoe meer zonne-energie er wordt opgevangen. Alleen zit niemand te wachten op een tuin vol zonnepanelen. Om die reden zijn de zonnepanelen van de solar lampen perfect afgesteld op het gevraagde vermogen van de lamp.

Naast de grootte van het paneel is het ook belangrijk in welke hoek het zonlicht op het paneel valt. In veel gevallen zit het zonnepaneel bovenop de lamp en zal dan ook altijd recht naar boven wijzen.

Wanneer u een los zonnepaneel heeft, heeft u meer controle over de hoek waarop het zonlicht wordt opgevangen. In een ideale wereld zou het paneel in een hoek van 45 graden met de zon meedraaien. Op die manier wordt er optimaal gebruik gemaakt van het zonlicht. Natuurlijk is dit in veel gevallen niet mogelijk. Daarom adviseren wij om het paneel op een zonnige locatie te plaatsen, onder een hoek gericht naar het zuiden.

Hoe vaak kan een solarlamp worden opgeladen?

Hoe vaak een solarlamp opgeladen kan worden hangt af van verschillende factoren. Het is daarom lastig te zeggen hoe lang een batterij van een solarlamp meegaat. Wel hebben we tips om het maximale uit de batterij te halen en de levensduur te verlengen.

De levensduur van de batterij hangt af van 2 factoren. Het type batterij en de temperatuur van de omgeving waarin de lamp zich bevind.

Het type batterij

Solarlampen werken op batterij. Deze wordt opgeladen door het zonnepaneel wat zonlicht opvangt en omzet in energie. Als we kijken naar verschillende solarlampen, komen we ook verschillende typen batterijen tegen. Elke batterij heeft zijn eigen specificaties en zijn afgestemd op de lamp welke zij van spanning voorzien.

Tegenwoordig wordt er veel gebruik gemaakt van lithium batterijen. Deze batterijen hebben een langere levensduur en kunnen tot wel 2000 keer opgeladen worden. Belangrijk is na aanschaf de lamp eerst volledig op te laden voordat u hem in gebruik neemt. Op die manier haalt u het maximale uit de batterij en zal hij langer meegaan.

Temperatuur

Naast het type batterij heeft ook de temperatuur van de omgeving invloed op de levensduur van de batterij. Batterijen bevatten chemische stoffen die reageren op temperatuur verschillen. Wanneer een batterij te warm wordt, zal deze minder lang meegaan. Ook kou heeft een negatieve invloed op de batterij.

Omdat solarlampen over het algemeen in direct zonlicht staan worden de lampen natuurlijk snel warm door de zon. Daarom zijn de batterijen van solarlampen goed ingebouwd om ze te beschermen tegen extreme hitte.

Batterijen verliezen hun capaciteit naarmate ze ouder worden. Het is daarom af te raden om solarlampen langere tijd niet te gebruiken. Wanneer zij niet gebruikt worden zal de batterij langzaam leeglopen, waarna hij niet meer op volle sterkte kan werken. Dit merkt u door een lagere lichtopbrengst of kortere brandduur. In sommige gevallen kunt u de batterijen vervangen, zodat u weer kunt genieten van uw solarlampen.

Levensduur verlengen van uw batterij

U wilt zo lang mogelijk van uw solar buitenverlichting genieten. Houd daarom bij aanschaf rekening met het type batterij die in de lamp zit en de plaatsing van de lamp.

De meeste solar lampen en spots uit ons assortiment zijn voorzien van een schemersensor. Dankzij deze sensor schijnt de lamp alleen wanneer het donker is en zal hij overdag opladen om in de avonduren zo lang mogelijk te branden.

Wilt u nog een stap verder, dan raden wij een solar lamp met bewegingssensor aan. Omdat de lampen de meeste tijd op een gedimde stand branden hebben deze lampen een langere brandduur.

Conclusie

Een solar lamp opladen kan op meerdere manieren. Belangrijk is dat u de lamp direct volledig oplaadt wanneer u hem heeft aangeschaft.

Komt u er, na het lezen van dit artikel, nog niet helemaal uit? Neem dan vrijblijvend contact op met onze klantenservice. Zij helpen u graag verder en voorzien u van het juiste advies.

+3173-7041102
Ma t/m vr van 9.00 tot 22.00 uur
Zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur
Zondag van 12.00 tot 17.00 uur