U bent hier:

Na hoeveel tijd is een solar lamp opgeladen?

De eerste generatie solarlampen stond bekend om zijn beperkte brandduur en lage lichtopbrengst. De lampen worden overdag opgeladen door de zon en de opgeslagen stroom wordt gedurende de nacht gebruikt om uw tuin te verlichten. Geeft de lamp dan 1 uur of 10 uur licht, dat is de vraag. Deze duur is afhankelijk van diverse factoren waarover u hier meer leest.

Werking van Solar

In onze blog "Wat is Solar verlichting" is u de basis uitgelegd over solar verlichting. In de lamp bevindt zich een oplaadbare batterij. Door de zon wordt deze batterij opgeladen. Een solarlamp werkt dus als het ware op een batterij. 

Effect van de zon op het opladen

Een buitenlamp opgeladen door zonne-energie dient natuurlijk wel voldoende zonlicht op te kunnen 'snuiven'. We adviseren daarom onze solarlampen altijd te plaatsen op een zo zonnig mogelijke plaats in uw tuin. In schaduwrijke tuinen is het ook mogelijk een lamp op zonne-energie te plaatsen, maar er bestaat de kans dat het aantal zonne-uren en de zonsterkte niet voldoende is om de batterij in de solarlamp voor 100% op te laden. In onze blog "Solar verlichting in de schaduw gebruiken" leest u een aantal praktische adviezen om het maximale uit uw solar tuinverlichting te halen.

Maar soms schijnt de zon simpelweg niet zo vaak zoals op donkere dagen in de winter of een regenachtige zomerdag. Gelukkig is direct zonlicht geen vereiste om de batterij van de solarverlichting op te laden, al werkt dat wel het snelste. Afhankelijk van de batterij van uw solar verlichting zou u eventueel een batterijoplader kunnen aansluiten om toch uw lamp van energie te voorzien. De specificaties van de lader moeten wel geschikt zijn voor de betreffende batterij, wees hier dus voorzichtig mee.

Verbruik van de lamp

Solarlampen komen in verschillende soorten. Ze zijn allemaal uitgevoerd met energiezuinige led verlichting, maar ook hier zit verschil in. Waar voorheen solar verlichting vooral bekend stond als bijverlichting en zijn beperkte lichtopbrengst zijn de nieuwe generatie voorzien van betere leds. Nog steeds energiezuinig, maar met een veel hogere lichtopbrengst. De lichtopbrengst wordt aangegeven in Lumen.

Impact van sensoren

Sensorlampen en lampen met een schakelaar hebben een groot voordeel. Ze branden alleen na inschakeling. Dit verlengt de levensduur van de batterij en de brandtijd van een solarlamp aanzienlijk. De sensorlampen zijn voorzien van een bewegingsmelder en kunnen, wanneer er geen beweging wordt gedetecteerd, een hele (nacht)cyclus doorlopen zonder te worden ingeschakeld. En als de lamp niet wordt geactiveerd door de sensor verbruikt deze ook geen stroom en blijft de batterij dus vol. 

Wij hebben diverse modellen in het assortiment die standaard branden op een gedimde stand en bij detectie van beweging op de volle 100% gaan branden. Deze lampen bieden het beste van 2 werelden: er brandt altijd licht, maar toch blijft de batterij bespaard omdat het continu licht op een laag vermogen aan staat.

Het zonnepaneel

Eerder is al de zon aangekaart als een belangrijke factor die van invloed is op hoe snel de batterij opgeladen wordt en dus van invloed is op de brandduur van een solar lamp. Echter niet onbelangrijk is ook het solarpaneel, de ontvanger van de zon. Logischerwijs verzamelen grote panelen meer zonne-energie dan kleinere panelen. Maar ook de hoek waarin de zon op het solar paneel schijnt is van belang. Hoe haakser deze is (dus dichter bij 90 graden) des te beter zal de batterij opladen. Voor de meest optimale werking zou het paneel dus de gehele dag verplaatst moeten worden. Wij adviseren uw paneel op een zonnige locatie te plaatsen, onder een hoek gericht naar het zuiden.