U bent hier:

De driehoek: Lumen, Vermogen en brandtijd

De lichtopbrengst wordt aangeduid in Lumen. Bekender is de maatduiding wattage. In onze blog geven wij een vergelijking van beide waarden. Ook de rol van het aantal Lumen met betrekking tot de brandduur en het bijbehorende vermogen van de batterij spelen een rol.

Lichtopbrengst in Lumen?

In het verleden werd de hoeveelheid licht altijd besproken in "25W", "40W" of "60W". Met de opkomst van nieuwe lichtbronnen zoals de spaarlamp en de led lamp werd het steeds moeilijker de verschillende licht sterktes met elkaar te vergelijken. De opbrengst van licht wordt zodoende niet meer in Watt maar in lumen uitgedrukt. Het is tegenwoordig zelfs verplicht om de lumenstroom van de lamp op de verpakking te vermelden. Dit geeft de mogelijkheid om een ‘eerlijke’ vergelijking tussen lichtbronnen te maken.

LumenWattage gloeilampToepassing
10 LM 0,5 WAccenten aanduiden. Vergelijkbaar met kaarslicht.
35 LM 5 WIn een kleine tuin om leuke accenten aan te duiden
70 LM10 WSfeer licht
136 LM15 WExtra sfeer aanbrengen in de tuin maar toch net wat werkbaar licht hebben
249 LM25 W
470 LM40 WTuinverlichting om 's avonds bij te eten
806 LM 60 WTuinverlichting om 's avonds bij te kaarten
1055 LM 75 W
1521 LM 100 WWerklicht of objecten uitlichten
2452 LM 150 W
3452 LM 200 W

 

Vermogen bij solarlampen

Solarlampen werken op basis van Zonne energie. De energie van de zon wordt door een zonnepaneel opgeslagen in een batterij. Het vermogen van de batterij én het solarpaneel zijn bepalend voor het maximale vermogen van een solarlamp. Daarnaast speelt ook de locatie van de lamp en het aantal uren zon een rol bij het daadwerkelijke vermogen. Wanneer een buitenlamp niet op volledige sterkte brandt, is het mogelijk dat de batterij niet volledig is opgeladen. In de regel geldt hoe meer vermogen de batterij van een lamp heeft des te feller kan deze de lamp laten branden en des te hoger de lichtopbrengst in Lumen zal zijn

Invloed van Lumen & vermogen op de brandduur

In voorgaande alinea wordt eigenlijk het verband tussen vermogen en Lumen uitgelegd. Andersom is dit ook het geval: een lamp met veel lichtopbrengst, dus hoog aantal Lumen, zal met een beperkt vermogen van een batterij ook niet maximaal presteren. In dit geval zal het een negatieve impact hebben op de brandduur van een lamp. Er zijn wel manieren om te voorkomen dat uw lamp vroegtijdig leeg is, enkele tips:

  • Plaats een Solar lamp op een zonnige plaats (of verplaatst deze na het opladen)
  • Koop een solar lamp met sensor, schakelaar of afstandsbediening. Onze solar sensorlampen »
  • Zorg dat de verhouding batterijvermogen versus Lumen gezond is.